Vad ska man vara för människa?

I ett tidigare inlägg har jag citerat webpionjären Kevin Kelly som påstår att ”i framtiden kommer vi alla vara nybörjare, hela tiden”. Vi måste lära om och lära nytt i en allt snabbare takt. Cyklerna för specifik kunskap blir kortare och kortare. Förmågan att lära om och nytt den verkliga kärnkompetensen, i kombination med vetskapen vart man ska vända sig för att komma åt den expertkunskap man själv inte besitter. Därmed inte sagt att djup kunskap är oviktig. Tvärtom. Det paradoxala är att det kommer krävas ännu djupare expertkompetens. Som lök på laxen visar forskning av bland annat Stefan Fölster (Robotrevolutionen – Sverige i den nya maskinåldern) att fast anställning är på väg bort. Istället kommer företag och organisationer anlita den expertkompetens som krävs för tillfället i en form som mer liknar konsultuppdrag eller projektanställning. Då krävs att man håller sig på tå i karriären. Frågan är, hur ska jag veta vad jag bör kunna?
Alexander Bard, Magnus Lindqvist och andra trendspanare påstår att de framtida stjärnorna i arbetslivet är de som har social kompetens och förmågan att bygga nätverk. Där har vi uppenbarligen en kompetens att jobba på. Det handlar dock inte om att bli LinkedIn-vän med så många som möjligt för att kunna ha många kontakter i samband med jobbyte. Nätverket ska, framför allt, kunna stödja och komplettera dig i ditt dagliga arbete.
Ett sätt att bygga nätverk är, old school må vara, att delta på konferenser och branschträffar. För någon vecka sedan gick den årliga itSMF-konferensen av stapeln och jag är övertygad om att de flesta som lämnade konferensen gjorde det med både ny kunskap och nya kontakter. Det finns mycket positivt att hämta från onlineforum och andra platser på nätet men det personliga nätverket är fortfarande lättare att bygga face-to-face. Ett annat sätt att bygga nätverk är att, då och då under karriären, byta arbetsgivare eller åtminstone uppdrag.

Vad ska man bli bra på?

Det beror naturligtvis på vilket område man jobbar inom. Sunt förnuft säger att det är lättast att bli bra på det man tycker är roligt och intressant. Många av oss har redan gjort våra karriärval men om man ska ge råd till den kommande generationen på arbetsmarknaden, the millenials, vad ska det vara? Många yrken kommer påverkas av automatisering och robotisering men ett yrkesområde som har goda framtidsutsikter är mjukvaruutvecklare. Inom det skrået finns naturligtvis ett antal roller och kompetenser; kravhanterare, designer, programmerare, testare etc. I devops (se tidigare inlägg) talas det om ”T shaped profile”. Ett devops-team består normalt av 8-12 personer som har som uppgift att utveckla, förvalta och supporta en specifik tjänst eller produkt. Med ”T shaped” menas att varje medlem förväntas ha en bred allmänkompetens inom samtliga teamets kompetensområden samt spetskompetens inom (minst) ett specifikt område. En expertprogrammerare förväntas alltså ha en generell kompetens kring kravhantering, testning, drift och support.

Hur ska man lära sig?

Ett sätt att lära sig är förstås att läsa. Men det finns ju så mycket. Vi formligen översköljs av information i alla möjliga former och kanaler. Sammanfattningar och kondensat har varit standard under en längre tid. Vem har tid och ork att läsa en hel bok eller gå en hel kurs? Nästa steg (som redan är här) är sammanfattning av sammanfattningarna. Vem orkar läsa en hel sammanfattning eller se en youtube-video som är längre än 15 minuter? Wikipedia och 3-minutersklipp är lagom. Sannolikheten att du orkat läsa det här inlägget ända hit får bedömas som låg.
Detta är en helt naturlig utveckling. Att skumma texter och innehåll blir en överlevnadsstrategi för att ta sig igenom vardagen. Frågan är om det är en effektiv överlevnadsstrategi. Personligen tror jag att det är en bättre investering att skippa en del av skumningen och istället lägga tiden på att fördjupa sig inom valda områden. Välj dina expertområden och kombinera läsandet med övande. Övande är underskattat. Vi ser en trend på utbildningssidan att simuleringar och praktiska inslag börjar bli en naturlig och självklar del av inlärningen. Det är bra. Man kan inte bli bra på att cykla genom att läsa en bok.
Nu när du skummat igenom ytterligare ett blogginlägg i floran så har du gjort dig väl förtjänt av en sammanfattning:
I framtiden ska man vara en lättlärd, social mjukvaruutvecklare med ett välutvecklat professionellt nätverk. Ta gärna kontakt med mig om du vill diskutera alternativ framåt, om du nu inte redan är framtidens arbetskraft.

/Ola Källgården

 

2016-03 Olingo-80-2-2

Tidigare blogginlägg på samma tema:

>>Tre arv som står i vägen för digitaliseringen
>>Innovate or die – vad innebär bimodal IT?
>>Bimodal IT – baksidan av myntet 
>>DevOps – I framtiden är vi alla nybörjare

>>Andra blogginlägg av Ola och kollegorna på Olingo
>>Kurs om DevOps

 

Ola Källgården är VD på Olingo Consulting. Du når honom på ola.kallgarden@olingo.se eller via LinkedIn.

 

 

Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook