Moving Motivators – Spela kort och gör ett bättre jobb

När tyckte du senast om ditt arbete? Och varför? Drivs du av att ha en fin titel eller är det viktigt att ditt arbete bidrar till en bättre värld?

Utan motivation skulle ingenting hända. Du skulle inte gå upp morgonen, du skulle inte gå till jobbet och du skulle inte göra ett bra jobb. Så frågan är – vad motiverar dig egentligen?

Är du dessutom en ledare eller chef kanske du även funderar på hur du ska motivera dina medarbetare eller ditt team att göra ett ännu bättre jobb? Rent praktiskt kan vi inte få människor att känna sig motiverade eller engagerade. Däremot kan vi skapa förutsättningar som maximerar sannolikheten för att det kommer att hända. Men för att kunna göra detta måste vi först ta reda på vilka som är våra drivkrafter.

Ett väldigt bra verktyg för att ta reda på vad som motiverar dig och dina medarbetare är Moving Motivators. Det är ett enkelt kortspel som man spelar med sina medarbetare eller,  varför inte, testar med en partner eller familjemedlem?

Moving Motivators består av 10 kort med olika motivatorer, t.ex. frihet, ära, nyfikenhet och expertis. Du kan se några exempel nedan.

Spelet går ut på att man lägger upp korten på ett bord och rangordnar dessa från mest till minst viktig. Därefter reflekterar man och motiverar, antingen i par eller i större grupper, sina val och varför man rangordnat som man gjort.  Det kommer att ge dig en förståelse för vad som motiverar dina medarbetare och vise versa. På så sätt får du de bästa förutsättningarna till att höja motivation på arbetsplatsen. Nedan ser ni hur jag har spelat mina kort! Hur skulle du och dina medarbetare spela era?

Vi på Olingo har använt oss av Moving Motivators internt och trots att det är många av oss som arbetat tillsammans i flera år hittade vi nya insikter om varandra.  Spelet är en del av Management 3.0 som är en modell för ledarskap i en agil värld.  Hör av dig till oss om du skulle vilja ha en kortlek att testa på din arbetsplats, så berättar vi mer!

Om det här med agilt ledarskap och kortspel som gör jobbet mer effektivt är din grej så kan vi rekommendera vår artikel om Delegation Poker, som också är ett verktyg från Management 3.0

Fredrik Hultén Verksamhetskonsult fredrik.hulten@olingo.se

Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook