Vad har hänt med den agila projektledaren?

Gång på gång får jag frågan – vilka är projektledare egentligen och klarar vi oss utan dem?

När jag är ute hos mina kunder och hjälper till i agila förflyttningar så det en fråga som gång på gång dyker upp, Hur gör vi med våra stora initiativ om vi inte har en projektledare?

I det agila så har man försökt sudda ut begreppet projektledare. Men som vi vet så behöver större initiativ någon som håller ihop saker och ting. För visst behöver vi en roll som koordinerar beroenden och hanterar kommunikationen med resten av organisationen och kunderna även när vi arbetar agilt.

Men i dagsläget upplever jag att den agila projektledaren är bortglömd. Många har försökt hitta på andra benämningar för just den rollen exempelvis  Epic owner, Epic lead, uppdragsledare, uppdragskoordinator, leveransledare, leveranskoordinator – kärt barn har många namn.

Problemets kärna är att det egentligen inte finns någon standard på marknaden för den rollen. Vad ska den heta? Vad ska rollen innebära? Det innebär att vissa viktiga ansvarsområden aldrig riktigt får en tydlig ägare och när vi inte pratar samma språk så skapar det lätt irritation och frustation.

Det blir också svårare att rekrytera. Hur ska vi kunna anställa rätt kompetens när vi inte vet vilka kompetenser som krävs? Och hur ska duktiga agila projektledare kunna hitta jobbannonsen när det finns en sådan uppsjö av olika rolltitlar?

Jag tror att vi gemensamt måste se över denna viktiga roll och försöka hitta en standardbenämning för att underlätta vårt arbete i framtiden.

Hur har ni tacklat den här frågan på ert företag?

 

Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook